Το χρονικό ανάβασης της Ελληνικής εθνικής αποστολής Hellas-Everest 2004 από τη νότια πλευρά του βουνού, όπως περιγράφεται μέσα από τις ανταποκρίσεις των ορειβατών που πήραν μέρος: Παναγιώτη Κοτρωνάρο (αρχηγός αποστολής) Παύλο Τσιαντό (αναπληρωτής αρχηγός-κάμεραμαν), Γιώργο Βουτυρόπουλο, Μιχάλη Στύλλα, Αντώνη Αντωνόπουλο και Σπύρο Σούλη (base camp-manager), την άνοιξη του 2004.

13-03-2004
Αναχώρηση της αποστολής για Νεπάλ με ενδιάμεσο σταθμό την Μπανκόγκ.

20-03-2004
Με ανακούφιση και ανυπομονησία η ομάδα έφυγε από το πολύβουο Kathmandu και ξεκίνησε την πρόσβαση στο βουνό. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αρχικά ανάβαση στο Island Peak (6.189m) για λόγους εγκλιματισμού και στη συνέχεια προσέγγιση της κατασκήνωσης βάσης του Everest, από όπου θα ξεκινήσει η πολυήμερη προσπάθεια ανάβασης στην κορυφή του. Στην κατασκήνωση βάσης η ομάδα πρόκειται να φθάσει στις 1 ή 2 Απριλίου μετά από 10ήμερη πεζοπορία.
Σήμερα το πρωί πετάμε επιτέλους με μικρό αεροπλάνο για το χωριό Lukla (2.800m), που είναι χτισμένο στους πρόποδες επιβλητικών κορυφών, που δεσπόζουν πάνω από την κοιλάδα του Khumbu. Η Lukla αποτελεί κομβικό χωριό πάνω στο μονοπάτι που οδηγεί στο base camp του Everest, καθώς μπορεί να μην διαθέτει καν δρόμο αλλά διαθέτει μικρό ορεινό αεροδρόμιο.
Στη διάρκεια της εβδομάδας που πέρασε, η ομάδα κάλυψε όλες τις τυπικές υποχρεώσεις που προηγούνται μιας αποστολής στα Ιμαλάϊα: οργάνωση εξοπλισμού, αγορά τελευταίων τροφίμων, εξασφάλιση της άδειας ανάβασης (65.000$) και άλλες προσωπικές αγορές της τελευταίας στιγμής.

26-03-2004
Σήμερα το μονοπάτι μας έφερε στο Namche Bazar (3.400m) το μεγαλύτερο χωριό της κοιλάδας Khumbu. Ο καιρός σχετικά καλός αλλά με σύννεφα, πράγμα που δεν βοήθησε και πολύ τον Παύλο στα γυρίσματα του. Η σύντομη αλλά συναρπαστική θέα του Kusum Kanguru έφερε αναμνήσεις σε όσους το έχουν επισκεφτεί στο παρελθόν και άνοιξε την όρεξη σε όσους θα το έβαζαν σαν στόχο στο μέλλον. Καλή επιτυχία στους φίλους από την Κρήτη και Αθήνα που θα το επισκεφτούν τον επόμενο μήνα.

28-03-2004
Για τρίτη ημέρα, συνεχίζονται οι προσπάθειες για το στήσιμο της κατασκήνωσης βάσης στα 5.350m. Η δουλειά δεν είναι εύκολη. Φανταστείτε ένα απέραντο τοπίο που αποτελείται από μικρούς και μεγαλύτερους κρατήρες από πάγο ενώ το οξυγόνο φτάνει μόλις το 50% του οξυγόνου στο επίπεδο της θάλασσας, Έπειτα, χρησιμοποιώντας τις πέτρες, τα χαλίκια και τελικά τον ίδιο τον πάγο στρώνεται μία σχετικά επίπεδη επιφάνεια πάνω στην οποία θα στηθούν οι σκηνές, οι οποίες με τη σειρά τους θα αποτελέσουν την κουζίνα, την τραπεζαρία και όλα τα «δωμάτια» εκείνα που είναι χρήσιμα στους ορειβάτες για την προετοιμασία τους. Όπως χαρακτηριστικά λέει ο Σπύρος Σούλης, ο οποίος έφτασε πρώτος στο σημείο μαζί με τους Sherpas που θα τον βοηθήσουν για αυτόν ακριβώς τον σκοπό, «πρόκειται να στηθεί ένα ολόκληρο χωριό, πράγμα αληθινά κουραστικό.
Η όλη διαδικασία θα κρατήσει περίπου 10 ημέρες και το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς ξεκινά το μεσημέρι, όταν ο ήλιος, με όση δύναμη μπορεί να έχει με την θερμοκρασία υπό το μηδέν, λιώνει κάπως τον πάγο και έτσι κάνει ευκολότερη την διαμόρφωση του χώρου». Εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι η ελληνική αποστολή ήταν μία από τις πρώτες ομάδες που έφτασαν στο base camp, οπότε και εξασφάλισε την καλύτερη θέση, «πρώτο τραπέζι πίστα» θα λέγαμε μπροστά στην μεγάλη πρόκληση των επομένων ημερών, τον περίφημο παγετώνα Kumbu Icefall, με λίγα λόγια, το δυσκολότερο τεχνικά κομμάτι της ανάβασης.

30-03-2004
Με ιδιαίτερα αναπτερωμένο το ηθικό, τα υπόλοιπα πέντε μέλη της ομάδας, εκτός του Σπύρου Σούλη, κατάφεραν να ανέβουν χτες (29/3/04) στην κορυφή του Island Peak, στα 6.189m. Μεθαύριο (1/4/04) αναμένεται να φθάσουν στην κατασκήνωση βάσης όπου τους περιμένει ο Σπύρος, μαζί με τον φωτογράφο της αποστολής, Ken Ferguson, και τους Sherpas, έχοντας διαμορφώσει τον χώρο όπου θα στηθούν οι βασικές σκηνές. Εκεί θα ξεκουραστούν, μετά από ένα κοπιαστικό μεν αλλά εξαιρετικά ικανοποιητικό εγχείρημα, το οποίο ήταν βασικό κομμάτι της προετοιμασίας τους. «Όλοι είμαστε πολύ καλά, υγιείς, με ηθικό ιδιαίτερα ακμαίο, και πολύ χαρούμενοι γιατί έχουμε πετύχει τους στόχους μας μέχρι στιγμής, ενώ είμαστε μέσα στο χρονοδιάγραμμα που είχαμε καταρτίσει», λέει ο αρχηγός της αποστολής, Παναγιώτης Κοτρωνάρος. Τα υπόλοιπα μέλη είναι ο Μιχάλης Στύλλας, ο Γιώργος Βουτυρόπουλος, ο Παύλος Τσιαντός και ο Αντώνης Αντωνόπουλος. Η προσαρμογή στο υψόμετρο εξελίσσεται πολύ θετικά ενώ η ανάβαση στην κορυφή του Island Peak θεωρείται πολύ καλή προπόνηση εγκλιματισμού για τα μέλη της αποστολής.
Η ανάβαση ξεκίνησε στις 03.00 το πρωί από τα 5.150m και οι ορειβάτες έφτασαν στην κορυφή με καλές καιρικές συνθήκες σε λιγότερο από 6,5ώρες. Μόνο ο Αντώνης έμεινε στα 6.000m εξαιτίας ενός μικρού τραυματισμού στο πόδι. Όλοι όμως είναι καλά στην υγεία τους και πολύ χαρούμενοι. Ανυπομονούν δε να φθάσουν στην κατασκήνωση βάσης ώστε να προχωρήσουν περαιτέρω το πρόγραμμά τους, να κάνουν την καταγραφή του εξοπλισμού και γενικά να προετοιμαστούν όσο το δυνατόν καλύτερα για τις επόμενες ημέρες.
Η βασική δυσκολία που αντιμετώπισε η ομάδα σ’ αυτό το στάδιο, ήταν η πολύ χαμηλές θερμοκρασίες αφού ο χειμώνας ακόμη επιμένει στα βουνά του Νεπάλ, και το θερμόμετρο τη νύχτα πέφτει στους -10 βαθμούς Κελσίου στους πρόποδες. Η ορατότητα επίσης είναι πολύ περιορισμένη και το χιόνι πέφτει πυκνό όμως αυτό δεν ανησυχεί τα μέλη της αποστολής αφού έχουν όλο το χρόνο μπροστά τους να προσαρμοστούν σταδιακά στο υψόμετρο, περιμένοντας τον καιρό να βελτιωθεί. «Υπολογίζουμε ότι θα έχουμε ολοκληρώσει το στήσιμο των 4 βασικών κατασκηνώσεων (C1, C2, C3 & C4) έως τα τέλη Απριλίου. Από τις αρχές Μαΐου ο καιρός παρουσιάζει συνήθως αισθητή βελτίωση», λέει ο Παναγιώτης. «Τότε κι εμείς θα είμαστε έτοιμοι για τη μεγάλη ανάβαση». Προς το παρόν, δηλώνουν χαρούμενοι, ξεκούραστοι, με εξαίρετη ψυχολογία και «Ηθικόν Ακμαιότατον!»

04-04-2004
Αύριο πολύ νωρίς το πρωί, πρόκειται να ξεκινήσει τελικά η ανάβαση του παγετώνα Kumbu Icefall μετά και την ολοκλήρωση της θρησκευτικής τελετής Phuja σήμερα το μεσημέρι. Η Phuja είναι υποχρεωτική για κάθε αποστολή πριν ξεκινήσει για την ανάβαση στα βουνά των Ιμαλαΐων και στόχο έχει την επίκληση της θεάς του Βουνού ώστε να είναι στο πλάι των ορειβατών και ακόμη περισσότερο στο πλευρό των Sherpas οι οποίοι πιστεύουν σε αυτήν ακράδαντα! Καλύπτοντας τα πρόσωπά τους με αλεύρι, πετώντας ρύζι στον αέρα και κάνοντας τις αναγκαίες προσφορές στην Θεά του Βουνού, οι Έλληνες ορειβάτες δέχθηκαν τις ευλογίες του Λάμα που βρέθηκε στην κατασκήνωση βάσης για αυτόν ακριβώς το σκοπό. Περιττό να σημειώσουμε ότι η ολοκλήρωση της παραδοσιακής τελετής που ονομάζεται Phuja, γιορτάστηκε δεόντως, με άφθονη κατανάλωση της τοπικής μπύρας Change αλλά και του ελληνικότατου Metaxa 7 αστέρων!

05/04/2004
Έχοντας εξασφαλίσει τις ευλογίες της θεάς του Βουνού, τα μέλη της ελληνικής εθνικής αποστολής από τη νότια πλευρά, με αρχηγό τον Παναγιώτη Κοτρωνάρο, ξεκινούν την ανάβασή τους σε ένα από τα δυσκολότερα σημεία του βουνού, το περίφημο Khumbu Icefall. «Κατευθείαν στα δύσκολα και στα πιο επικίνδυνα» λέει ο Σπύρος καθώς σήμερα η ελληνική αποστολή θα προωθηθεί μέχρι τα 5.750m στην καρδιά του παγετώνα Kumbu. Μετά από δύο ημέρες ξεκούραση οι ορειβάτες θα φτάσουν στα 5.950m για την πρώτη κατασκήνωση ενώ ο επόμενος στόχος τους θα είναι τα 6.500m.
Την στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές, τα μέλη της αποστολής, με ιδιαίτερα αναπτερωμένο ηθικό, χάρη στην επιτυχή ανάβασή τους στην κορυφή του Island Peak, ξεκινούσαν το πέρασμά τους από το «παγωμένο τοπίο» του Khumbu Icefall. Για τον λόγο αυτό, ο επικεφαλής και χορηγός της αποστολής, Παύλος Αγγελάτος, είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τις ΗΠΑ, με τον γνωστό ορειβάτη-θρύλο Pete Athans, ο οποίος με την ιδιότητα του τεχνικού συμβούλου, θα βρίσκεται στο base camp στα τέλη Απριλίου, λίγο πριν ξεκινήσει η τελική προσπάθεια της ελληνικής αποστολής για την κορυφή. Ο ίδιος επεσήμανε την ανάγκη να παραμεριστούν οι εγωισμοί και να επικρατήσει η λογική και η σύνεση, καθώς το βουνό εν γένει, αλλά και το συγκεκριμένο σημείο ειδικότερα, δημιουργούν έντονο ανταγωνισμό σε όλες τις αποστολές. Αξίζει να σημειώσουμε ωστόσο ότι η ελληνική αποστολή βρέθηκε πολύ νωρίς πολύ κοντά στο Khumbu Icefall και είχε όλο τον αναγκαίο χρόνο να προσαρμοστεί τόσο σωματικά (επιτυγχάνοντας ένα πολύ καλό εγκλιματισμό) όσο και ψυχολογικά, γεγονός που διασφαλίζει ότι τόσο η λογική όσο και η σύνεση θα επικρατήσουν.
Ακόμη, ο Pete Athans έδωσε σημαντικές συμβουλές σχετικά με την μαγνητοσκόπηση της αποστολής, καθώς ο ίδιος έχει σημαντική εμπειρία στον τομέα αυτό καθώς έχει συμμετάσχει στην παραγωγή της κινηματογραφικής ταινίας «Επτά χρόνια στο Θιβέτ», αλλά και στην παραγωγή του επετειακού ντοκιμαντέρ για τα 50 χρόνια από την πρώτη ανάβαση στο Έβερεστ. Να σημειώσουμε ότι από την έναρξη της αποστολής, στις 13 Μαρτίου 2004, ο Παύλος Τσιαντός, ο οποίος συμμετέχει στην αποστολή με την διπλή ιδιότητα του ορειβάτη και κινηματογραφιστή, έχει αιχμαλωτίσει μοναδικές εικόνες των Ιμαλαΐων. Η συμβολή του Pete Athans σε αυτή του την προσπάθεια πρόκειται να είναι πολύ σημαντική.

07-04-2004
Εξαιρετική υπήρξε η πρώτη γνωριμία των μελών της «νότιας ομάδας» με το Khumbu Icefall. «Δεν δυσκολευτήκαμε καθόλου, αντιθέτως το περιμέναμε πιο δύσκολο» είναι η φράση στα χείλη όλων, που συμπυκνώνει με τον καλύτερο τρόπο την εμπειρία της ομάδας από το πρώτο, δύσκολο κομμάτι της ανάβασης. Όπως επισημαίνει ο αρχηγός της ομάδας, Παναγιώτης Κοτρωνάρος, καθοριστικής σημασίας ήταν η προετοιμασία των μελών, τις προηγούμενες ημέρες, τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά, ενώ εξίσου σημαντική ήταν η δουλειά των «Icefall Doctors», της εξειδικευμένης ομάδας Sherpas η οποία αναλαμβάνει να σταθεροποιήσει στον βαθμό που αυτό είναι δυνατό, τον μετακινούμενο πάγο χρησιμοποιώντας σχοινιά και μεταλλικές σκάλες. Να σημειώσουμε ότι, καθώς πρόκειται στην ουσία για ένα «ποτάμι από πάγο», όπως μας το περιγράφουν οι ορειβάτες, κάποια τμήματά του μετακινούνται με τις εναλλαγές της θερμοκρασίας, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ρήγματα πλάτους & βάθους έως 50m. Υπολογίζεται δε ότι, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, το «ποτάμι» αυτό μετακινείται από 40 έως 400m το χρόνο.
«Αύριο Πέμπτη (8/4/04) ξεκινάμε για τo C1 (Camp 1) που βρίσκεται στα 5.950m και σταδιακά από την Παρασκευή θα μεταφέρουμε τον εξοπλισμό μας από εκεί στo C2 στα 6.500m. Σχηματίζουμε με αυτό τον τρόπο μια γραμμή ανεφοδιασμού, ακολουθώντας την πάγια τακτική των αποστολών στα Ιμαλάϊα», τονίζει ο Παναγιώτης για τον οποίο το Khumbu υπήρξε μια πάρα πολύ καλή εμπειρία, όπως ο ίδιος επισημαίνει.
«Αντιμετωπίζουμε το βουνό με σύνεση και σεβασμό και ξέρουμε καλά ότι ο άνθρωπος είναι πολύ μικρός για να χρησιμοποιεί την λέξη «κατάκτηση» για κάτι τόσο μεγάλο όσο το Έβερεστ. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι την τελευταία λέξη την έχει πάντα το βουνό. Για εμάς, το να καταφέρουμε να φθάσουμε στην κορυφή θα είναι το «κερασάκι στην τούρτα», γιατί και μόνο ο δρόμος για εκεί είναι μοναδική εμπειρία. Βέβαιο είναι ότι δεν υπάρχει κανένας ανταγωνισμός μεταξύ μας κι αυτό γιατί η ορειβασία είναι άθλημα, δεν πρόκειται για αγώνισμα στο οποίο θα κερδίσουμε κάποιο έπαθλο. Το έπαθλο για εμάς είναι η ίδια η διαδικασία της ανάβασης».
Από την πλευρά του, ο Αντώνης Αντωνόπουλος αναφέρεται στην δυναμική του «κινούμενου ποταμού», όπως μας περιγράφει το Khumbu Icefall και τονίζει ότι σε κάθε περίπτωση χρειάζεται προσοχή. Ο ίδιος μας περιγράφει γελώντας πως από το διαδίκτυο πληροφορήθηκε για το «τραύμα» του στο πόδι, και ξεκαθαρίζει ότι επρόκειτο απλώς για μια μικρή γρατσουνιά η οποία πλέον δεν υπάρχει. Να σημειώσουμε τέλος την πολύ καλή ψυχολογία όλων των μελών της ομάδας, στοιχείο το οποίο αποτελεί «κύριο μέλημα» του αρχηγού της ομάδας, όπως ο ίδιος εξηγεί. «Έχουμε όλο τον χρόνο μπροστά μας, δεν βιαζόμαστε και περιμένουμε την βελτίωση του καιρού».

11-04-2004
Τις ευχές τους για Χρόνια Πολλά σε όλους τους φίλους της ορειβασίας στέλνουν οι αρχηγοί των δύο ομάδων της Εθνικής αποστολής Hellas-Everest 2004, Παναγιώτης Κοτρωνάρος και Κώστας Τσιβελέκας, καθώς και όλα τα μέλη της αποστολής που περνούν αυτές τις γιορτινές ημέρες μακριά από την Ελλάδα. Ωστόσο, δηλώνουν αρκετά ευχαριστημένοι καθώς πραγματοποιούν σημαντική πρόοδο στην αποστολή τους. Τις ευχές του σε όλους τους ορειβάτες που συμμετέχουν στην αποστολή, εξέφρασε από την πλευρά του ο Παύλος Αγγελάτος, ο επικεφαλής και χορηγός της αποστολής, ο οποίος συνομίλησε με όλα τα μέλη και τους ευχήθηκε να είναι όλοι καλά και να θέτουν την ασφάλειά τους πάνω από όλα.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα μέλη της νότιας ομάδας έχουν επιτυχώς προσεγγίσει την προωθημένη κατασκήνωση βάσης (στα 6.500m), πρώτοι από όλες τις άλλες αποστολές που βρίσκονται στην περιοχή. Όπως επεσήμανε ο αρχηγός της νότιας ομάδας Παναγιώτης Κοτρωνάρος, η εξέλιξη αυτή δεν είναι τόσο σημαντική σε σχέση με την πρόοδο των υπολοίπων ομάδων αλλά είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ίδια την ομάδα καθώς προσφέρει την δυνατότητα «να επωφεληθούμε από ένα ενδεχόμενο «παράθυρο καλοκαιρίας» ώστε να συνεχίσουμε πιο αποτελεσματικά την προσαρμογή μας στο μεγάλο υψόμετρο». Με τον τρόπο αυτό, τα μέλη της ομάδας «δουλεύουν» τον εγκλιματισμό τους κερδίζοντας πολύτιμο χρόνο. Επίσης ο Παναγιώτης εξήρε τη «σημαντικότατη συμβολή» της έμπειρης ομάδας Sherpas που πλαισιώνει την ελληνική ομάδα, προσφέροντας πολύτιμη βοήθεια σε κάθε στάδιο της προσπάθειας.

19-04-2004
Ομαλά εξελίσσεται η αποστολή των Ελλήνων ορειβατών, και από τις δύο πλευρές του βουνού, καθώς και οι δύο ομάδες ακολουθούν με σχετική συνέπεια το προκαθορισμένο πρόγραμμά τους. Πιο συγκεκριμένα, η νότια ομάδα, με αρχηγό τον Παναγιώτη Κοτρωνάρο, βρίσκεται στo C2, στα 6.500m, και αναχωρεί αύριο για το C3 στα 7.300m, όπου σκοπεύει να παραμείνει για 48ώρες ολοκληρώνοντας την φάση του εγκλιματισμού πριν ξανακατέβει στo C2. Όλα τα μέλη της αποστολής, με μόνη εξαίρεση τον Σπύρο Σούλη ο οποίος έχει εξ αρχής αναλάβει το νευραλγική θέση του «base camp-manager» και θα συντονίζει την αποστολή από το C2, θα βρεθούν στo C3 και θα επιχειρήσουν από εκεί αναβάσεις σε μεγαλύτερα υψόμετρα προκειμένου να τελειοποιήσουν τον εγκλιματισμό τους που ήδη βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο.
Να σημειώσουμε ότι καθώς σταδιακά βελτιώνεται ο καιρός, τα μέλη της νότιας ομάδας περιμένουν το αποκαλούμενο «παράθυρο» καλοκαιρίας, το οποίο και θα εκμεταλλευθούν δεόντως από τις αρχές του επόμενου μήνα. Όλο το διάστημα αυτό λοιπόν είναι κρίσιμο για την προετοιμασία της ομάδας, τα μέλη της οποίας τις επόμενες ημέρες θα φροντίσουν να «γεμίσουν» τα πνευμόνια τους με όσο το δυνατόν περισσότερο οξυγόνο αλλά και το στομάχι τους με θρεπτικές τροφές, ώστε να είναι έτοιμοι για τη μεγάλη πρόκληση όταν τους δοθεί η ευκαιρία.
Όπως μας ενημερώνει ο Σπύρος πάντως, αρκετές αποστολές έχουν μείνει πίσω στο πρόγραμμά τους εξαιτίας της κατάρρευσης του Khumbu Icefall τις προηγούμενες ημέρες, γεγονός που τις ανάγκασε να παραμείνουν στο base camp. Η ελληνική ομάδα ωστόσο, δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα καθώς βρίσκεται ήδη σε αρκετά υψηλότερο υψόμετρο.

21-04-2004
Ακόμη μία επίπονη διανυκτέρευση (τη δεύτερη στη σειρά) χωρίς τη χρήση συμπληρωματικού οξυγόνου, πραγματοποιούν απόψε στα 7.300m του C3 τα μέλη της νότιας ομάδας της αποστολής Hellas-Everest 2004. Αύριο προβλέπεται να κατέβουν στo C2 όπου θα μείνουν το βράδυ, ενώ την Παρασκευή πρόκειται να κατέβουν ακόμη χαμηλότερα, στην κατασκήνωση βάσης (5.350m). Ήδη πάντως, τα μέλη της ομάδας καταστρώνουν σχέδια για το τελευταίο camp (C4-8.000m) στο South Col, τo οποίo προβλέπεται να προσεγγίσουν στις αρχές του επόμενου μήνα.
Εν τω μεταξύ, με στόχο την όσο το δυνατόν καλύτερη προετοιμασία αλλά και τον πληρέστερο εγκλιματισμό, οι ορειβάτες πρόκειται να βρεθούν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας σε ακόμη χαμηλότερο υψόμετρο και συγκεκριμένα στο όριο της ζώνης ορεινής βλάστησης (tree-zone) στα 3.700m, στο χωριό Deboche, ώστε να βελτιώσουν την αντοχή και την φυσική τους κατάσταση, με καλό φαγητό και περισσότερο οξυγόνο.
Από την πλευρά του, ο γενικός αρχηγός και χορηγός της αποστολής δηλώνει ικανοποιημένος για την πρόοδο που έχει συντελεστεί μέχρι στιγμής και αισιόδοξος για την επιτυχή έκβαση της αποστολής, υπογραμμίζοντας ότι τα μέλη της αποστολής έχουν επιτύχει τον καλύτερο δυνατό εγκλιματισμό την καταλληλότερη χρονική στιγμή, πληρώντας όλες τις προϋποθέσεις ασφάλειας. Ο ίδιος βρίσκεται πολύ κοντά στην κατασκήνωση βάσης της νότιας πλευράς, όπου αναμένεται να συναντήσει τις επόμενες ημέρες τα μέλη της ομάδας.
Ο Παύλος Aγγελάτος, ο οποίος συνοδεύεται από τον ιδιοκτήτη της εταιρείας που οργάνωσε το ταξίδι, Thamserku, περιγράφει το ταξίδι του συναρπαστικό και δηλώνει απόλυτα γοητευμένος από το μεγαλείο της φύσης, την κουλτούρα των Νεπαλέζων και το τοπίο που αντικρίζει στην διαδρομή του. «Tα πρόσωπα των ανθρώπων του Nεπάλ αποτελούν έμπνευση για εμάς τους δυτικούς καθώς το χαμόγελο δεν τους λείπει παρά τις δυσκολίες και τις ελλείψεις που αντιμετωπίζουν σε σχέση με τον δυτικό τρόπο ζωής», δηλώνει και υπογραμμίζει ότι «αυτό που τελικά είναι σημαντικό είναι το ταξίδι και όχι ο προορισμός». Ο Pete Athans αναμένεται να φθάσει το Σάββατο, 24 Απριλίου, στο χωριό Pangboche (3.900m).

25-04-2004
«Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από την απόδοση της ομάδας μέχρι στιγμής», αναφέρει ο Παναγιώτης Κοτρωνάρος. «Δουλεύοντας με σωστή στρατηγική και ομαδικό πνεύμα καταφέραμε να ολοκληρώσουμε με επιτυχία την περίοδο του εγκλιματισμού πριν καλά, καλά βγει ο Απρίλης. Έτσι τώρα έχουμε στη διάθεση μας ολόκληρο τον Μάιο, προκειμένου να εκμεταλλευτούμε τα πολυπόθητα «παράθυρα» καλοκαιρίας για τα οποία ενημερωνόμαστε ήδη από έγκυρα, διεθνή δελτία πρόγνωσης καιρού, ειδικά για την περιοχή του Everest.
Οι χρόνοι όλων των μελών της ομάδας για τις αποστάσεις ανάμεσα στις κατασκηνώσεις είναι μέσα στα όρια ασφαλείας και αποδεικνύουν την άριστη φυσική τους κατάσταση καθώς και τη θετική έκβαση της μακρόχρονης περιόδου εγκλιματισμού. Η ομάδα μας παρέμεινε για 48 περίπου ώρες (2 νύχτες) στην αετοφωλιά της κατασκήνωσης 3 στα 7.300m, στο μέσον περίπου της παγωμένης ορθοπλαγιάς Lhotse Face (κλίση 30-40ο) μια τοποθεσία ανάμεσα σε ρήγματα πάγου (κρεβάς), όχι μεγαλύτερη από 10x10m που περιορίζει πολύ την κίνηση γύρω από τα αντίσκηνα.
Το χρονικό αυτό διάστημα στο συγκεκριμένο υψόμετρο θεωρείται από τους ειδικούς των αναβάσεων στα Ιμαλάϊα απόλυτα επαρκές, για την ασφαλή συνέχεια ακόμα ψηλότερα. Καθοριστικής σημασίας είναι η προσπάθεια των εκπληκτικών σε απόδοση ντόπιων Sherpas, οι οποίοι κάτω από αντίξοες πολλές φορές συνθήκες κρατούν ανοιχτή τη γραμμή ανεφοδιασμού μεταξύ του base camp, του C2 και των ψηλών κατασκηνώσεων, με τρόφιμα, καύσιμα και οξυγόνα.
Τώρα μας χωρίζουν 600m από το South Col, οπού θα αρχίσει η χρήση του συμπληρωματικού οξυγόνου τόσο κατά την διάρκεια του ύπνου όσο και κατά την διάρκεια ολόκληρης της ανάβασης και κατάβασης την ημέρα κορυφής. Τόσο η δική μας αποστολή όσο και οι υπόλοιπες 12 που βρίσκονται εδώ, ακολουθεί τον παραδοσιακό τρόπο ανάβασης τον οποίο ακολούθησαν και οι προτωπόροι Hillary και Tenzing το 1953.
Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι η προσαρμογή του ανθρώπινου οργανισμού σε αυτά τα ύψη, είναι ιδιαίτερα απαιτητική και επώδυνη με συμπτώματα όπως πονοκέφαλος, ανορεξία, αϋπνία, αδυναμία κ.α. Χρειάζεται μεγάλη υπομονή, επιμονή και ισχυρή θέληση καθώς ο ορειβάτης καλείται να παράγει μυϊκό και διανοητικό έργο ενώ στη ουσία νοσεί από την έλλειψη του σημαντικότερου για τη ζωή αγαθού: του οξυγόνου, το οποίο είναι μειωμένο κατά 50-67% σε σχέση με την επιφάνεια της θάλασσας. Μετά το τέλος της φάσης του εγκλιματισμού η ομάδα θα κατέβει για 4-5 μέρες σε χαμηλότερα υψόμετρα (κάτω από τα 4.000m), στα χωριά των Sherpas, για ξεκούραση και ανάκτηση δυνάμεων και θα επιστρέψει στη κατασκήνωση βάσης του Everest για την τελική προσπάθεια στις 30 Απριλίου».

26-04-2004
«Συνάντηση κορυφής» είχαν χθες τα μέλη της νότιας ομάδας με τον γενικό αρχηγό και χορηγό της αποστολής Hellas-Everest 2004, Παύλο Aγγελάτο, στα 3.900m. Τα μέλη της ομάδας, με στόχο την βελτίωση της προσαρμογής τους στο υψόμετρο, κατέβηκαν χθες χαμηλότερα, όπως ακριβώς είχαν προαναγγείλει, και σήμερα θα βρίσκονται ακόμη πιο χαμηλά για να επιστρέψουν στα τέλη της εβδομάδας στην κατασκήνωση βάσης. Αύριο, φθάνει στα 4.900m ο Pete Athans όπου θα συναντηθεί με τον Παύλο Aγγελάτο και τον Σπύρο Σούλη για να προωθηθούν στην συνέχεια προς την βασική κατασκήνωση. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η ελληνική ομάδα έχει γίνει ιδιαίτερα γνωστή και αγαπητή από όλες τις ξένες αποστολές που βρίσκονται στο βουνό αυτή την περίοδο, χάρη στην ομαδικότητα και τον προγραμματισμό που την χαρακτηρίζει. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι αρκετοί ορειβάτες άλλων αποστολών αναφέρουν ότι η καλύτερη στρατηγική ανάβασης είναι αυτή που ακολουθούν οι Έλληνες, με βάση την φιλία που ενώνει τα μέλη της ομάδας και η οποία δημιουργεί ένα ωραίο κλίμα μιας μεγάλης και δεμένης παρέας.

01-05-2004
Επιστροφή στα αντίστοιχα base camp της Βορείου και Νοτίου πλευράς για τις δύο ομάδες της αποστολής Hellas-Everest 2004. Τα μέλη της νότιας ομάδας βρίσκονται ήδη στη νότια κατασκήνωση βάσης ενώ τα μέλη της βόρειας ομάδας ξεκινούν αύριο κατά πάσα πιθανότητα για την βόρεια κατασκήνωση βάσης μετά από αρκετές ημέρες προετοιμασίας και εγκλιματισμού σε διαφορετικά υψόμετρα.
Το μόνο ζητούμενο σε αυτή τη φάση είναι πλέον η περαιτέρω βελτίωση του καιρού, στοιχείο αναγκαίο ώστε τα μέλη της αποστολής, και από τις δύο πλευρές του βουνού, να κάνουν το όνειρο πραγματικότητα. Όπως τονίζει ο αρχηγός της νότιας ομάδας, Παναγιώτης Κοτρωνάρος, όλοι είναι από σήμερα «stand by» ώστε να επωφεληθούν από ένα ενδεχόμενο «παράθυρο» καλοκαιρίας. «Μέχρι στιγμής έχουμε ακολουθήσει σχεδόν κατά γράμμα το πρόγραμμά μας και τώρα είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι, και κατάλληλα εγκλιματισμένοι, να επωφεληθούμε από την βελτίωση του καιρού και να αναρριχηθούμε στην κορυφή», δηλώνει ο Παναγιώτης. Ο ίδιος εξηγεί ότι, τα μέλη της ομάδας προβλέπεται να κάνουν μια διανυκτέρευση στην προωθημένη κατασκήνωση βάσης στα 6.500m (C2), και στην συνέχεια να προχωρήσουν διαδοχικά στο C3, στα 7.300m, και ύστερα στο νότιο διάσελο, στα 8.000m. «Τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας θα ξεκινήσουμε την ανάβασή μας για την κορυφή.
Για την τελική προσπάθεια εκτιμούμε ότι θα χρειαστούν περίπου 6 ημέρες και αυτό που μας ενδιαφέρει κυριότερα είναι να έχει καλό καιρό την ημέρα που θα προσεγγίζουμε την κορυφή», λέει ο Παναγιώτης. Από την πλευρά του, ο Αντώνης Αντωνόπουλος περιγράφει μια μάλλον ειδυλλιακή κατάσταση… «Τις τελευταίες ημέρες ξεκουραστήκαμε πολύ, κοιμηθήκαμε και φάγαμε καλά, αφού βρισκόμασταν στα χωριά των Sherpas, κι έτσι πλέον είμαστε πίσω στο base camp πανέτοιμοι. Δεν υπάρχει άγχος καθώς στο base camp έχουν έρθει πολλοί επισκέπτες και το κλίμα είναι αισιόδοξο. Πρέπει όμως να περιμένουμε την βελτίωση του καιρού καθώς τα δελτία προγνώσεως που λαμβάνουμε προς το παρόν δεν είναι ενθαρρυντικά». Όσο για το Kumbu Icefall και την κατάρρευσή του τις προηγούμενες ημέρες, ο Αντώνης εξηγεί ότι αυτό ήταν αναμενόμενο και ότι δεν είναι κάτι που τρομάζει τα μέλη της ομάδας. «Είναι η δυναμική του παγετώνα, την έχουμε αντιμετωπίσει ήδη 3 φορές, και πιστεύω ότι δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα και την 4η φορά που θα περάσουμε». Από χθες, στο νότιο base camp βρίσκεται και ο Ελληνοαμερικανός Pete Athans ο οποίος έχει αναλάβει την ανάλυση του whether report το οποίο φτάνει μέσω του internet απευθείας στο base camp από το Λονδίνο. Ο ίδιος τόνισε ότι δεν βλέπει κάποιο άνοιγμα του καιρού πριν τις 5 ή 6 Μαΐου, δηλαδή αμέσως μετά την πανσέληνο στις αρχές της εβδομάδας.
«Τα παιδιά έχουν κάθε λόγο να έχουν αυτοπεποίθηση αφού έχουν κάνει την καλύτερη δυνατή προετοιμασία. Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι εδώ αναφέρονται στους Έλληνες με τα καλύτερα λόγια», λέει ο Pete. Ο ρόλος του από εδώ και στο εξής θα είναι αρκετά κρίσιμος για την επιτυχία της αποστολής, καθώς, κατέχοντας το μοναδικό ρεκόρ 7 αναβάσεων στο Έβερεστ από Δυτικό, έχει πολύτιμη εμπειρία την οποία θα χρησιμοποιήσει προκειμένου να καταστρώσει την καλύτερη δυνατή στρατηγική ανάβασης του βουνού, τόσο από τη νότια όσο και από τη βόρεια πλευρά. Ο ίδιος είχε χθες μάλιστα τηλεφωνική επικοινωνία και με τη βόρεια ομάδα, προσφέροντας τις πολύτιμες συμβουλές του.

Τις επόμενες ημέρες, ο Pete Athans θα έχει περισσότερη επαφή και με τον Παύλο Τσιαντό, τον ορειβάτη-εικονολήπτη της νότιας ομάδας, προκειμένου να εμπλουτίσει την ήδη πολύ καλή δουλειά που ο Παύλος κάνει όσον αφορά την λήψη εκπληκτικών πλάνων από τα τοπία των Ιμαλαΐων. Ο ίδιος ο Παύλος τόνισε ότι μέχρι στιγμής όλα δουλεύουν ρολόι καθώς και ότι ο ίδιος δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα όσον αφορά τον διπλό αυτό ρόλο του. «Έχω ήδη μαγνητοσκοπήσει μοναδικά πλάνα μέχρι το ύψος των 7.300m, με την βοήθεια ενός Sherpa που με βοηθάει πολύ, και πιστεύω ότι το τοπίο του Kumbu Icefall είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον», λέει ο Παύλος που χαρακτηρίζει την φυσική και ψυχολογική κατάσταση των μελών της ομάδας, απλώς SUPER!
Την ίδια άποψη φαίνεται ότι έχει και ο συντονιστής των Sherpas στην κατασκήνωση βάσης, Angtemba Sherpa, ο οποίος συνεργάστηκε φέτος για πρώτη φορά με ελληνική ομάδα. «Είναι πολύ ικανοί ορειβάτες και πολύ καλοί άνθρωποι», λέει ο ίδιος, με την εμπειρία του συντονισμού 16 αποστολών μέχρι σήμερα, και τονίζει ότι πρόκειται για μία από τις πιο δυνατές ομάδες. «Με λίγη τύχη και βοήθεια από την Θεά του Βουνού, πιστεύω ότι θα τα καταφέρουν 100%. Τεχνικά είμαστε σχεδόν έτοιμοι, με μόνη εξαίρεση τo C4, η οποία θα είναι έτοιμη σε 3-4 ημέρες».

06-05-2004
Υπομονή και επιμονή είναι το σύνθημα πλέον για τους Έλληνες ορειβάτες της αποστολής Hellas-Everest 2004 καθώς τα μέλη των δύο ομάδων, από βορρά και νότο, βρίσκονται αυτές τις ημέρες στις αντίστοιχες κατασκηνώσεις βάσης, περιμένοντας την βελτίωση του καιρού. Πάντως, οι Sherpas της νότιας ομάδας ολοκλήρωσαν την οργάνωση και τον εφοδιασμό των κατασκηνώσεων μέχρι το south col (8.000m). Ως εκ τούτου, και με δεδομένη την βελτίωση του καιρού τις αμέσως επόμενες ημέρες, εκτιμάται η ανάβαση της ομάδας στην «στέγη του κόσμου» προς το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, μετά τις 12 Μαΐου. Μέχρι τότε, πολύ ξεκούραση, λίγη ψυχαγωγία και αρκετή υπομονή είναι η συνταγή της επιτυχίας!

07-05-2004
Σε ανταπόκριση από το Base Camp o αρχηγός της νότιας ομάδας Παναγιώτης Κοτρωνάρος τονίζει: «Στόχος μας είναι να ανέβουμε όσο το δυνατόν ψηλότερα με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια εφαρμόζοντας τους κανόνες που διέπουν τις αναβάσεις μεγάλου υψομέτρου. Αυτό προϋποθέτει κατάλληλες καιρικές συνθήκες κυρίως κατά την ημέρα της ανάβασης στην κορυφή, που σημαίνει ένταση ανέμων όχι μεγαλύτερη από 30 knots. Δεν σκοπεύω να ρισκάρω κάποια βιαστική κίνηση καθώς η πρώτη προσπάθεια είναι συνήθως και η πιο αποτελεσματική δεδομένου του ενθουσιασμού και των αποθεμάτων δυνάμεων των ορειβατών.
Σε σχέση με πέρσι υπάρχει μεγαλύτερη ποσότητα φρέσκου χιονιού πάνω από το South Col, πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζεται ικανός αριθμός ξεκούραστων Sherpas που θα βοηθήσουν την ομάδα στο άνοιγμα μονοπατιού μέσα στο βαθύ χιόνι κυρίως ως τη θέση «balcony» στα 8.500m.
Για λόγους ασφαλείας περιορίσαμε τις μετακινήσεις στο Ice-Fall προκειμένου να αποφύγουμε δυσάρεστες κατακρημνίσεις λόγω της αισθητής αύξησης της θερμοκρασίας σε σχέση με τον Απρίλιο. Έτσι η προπόνηση μας γίνεται στις γύρω κορυφές με καθημερινή 3ώρη αερόβια άσκηση πράγμα πολύ ευεργετικό τόσο για την απόδοση της καρδιάς, του αναπνευστικού και του κυκλοφορικού συστήματος κάτω από συνθήκες μειωμένου κατά 50% οξυγόνου, όσο και για την ψυχολογία και το ηθικό της ομάδος κατά την διάρκεια της αναμονής.
Σήμερα επιστρέφει στο base camp για ξεκούραση και η ομάδα των Sherpas, αφού ολοκληρώθηκε η μεταφορά και των τελευταίων προμηθειών (τρόφιμα και οξυγόνα) στο South Col, καθώς και η επισκευή των αντίσκηνων στο C3 (7.300m) που είχε πληγεί από θυελλώδεις ανέμους εντάσεως μέχρι και 75 knots τις τελευταίες ημέρες. Όπως δείχνουν τα πράγματα, ο καλός καιρός αναμένεται κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου, κάτι το οποίο άλλωστε ήταν από την αρχή και το πιο πιθανό. Προς το παρόν περιμένουμε την Chomolugma, το αγαπημένο μας βουνό, να καλμάρει και να μας επιτρέψει την ανάβαση, σύμφωνα με τις οδηγίες που μας έδωσε πριν από μερικές μέρες και ο τοπικός Λάμα στο μοναστήρι Pangboche».

11-05-2004
Μετά από δύο σχεδόν μήνες παραμονής στο βουνό και 10 ημέρες αναμονής στην κατασκήνωση βάσης περιμένοντας τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών, εχτές το μεσημέρι άναψε επιτέλους το πράσινο φως για την αναχώρηση της Ελληνικής αποστολής, που επιχειρεί ανάβαση στο Everest από την Νότια πλευρά (South Col route). Ο αρχηγός της ομάδας, Κοτρωνάρος Παναγιώτης από το base camp του Everest μια μόλις μέρα πριν την αναχώρηση της ομάδας (10/5/06), αναφέρει: «Τα νέα δελτία πρόγνωσης του καιρού που λάβαμε μόλις χτες, δίνουν ένα ελπιδοφόρο ´´παράθυρο´´ με μείωση των ανέμων για την περίοδο 14-16 Μαΐου, ενώ μετά αναμένεται κατά πάσα πιθανότητα νέα επιδείνωση. Το ηθικό της ομάδος ανέβηκε κατακόρυφα χωρίς όμως να παίρνουν τα μυαλά μας αέρα. Είμαστε απόλυτα έτοιμοι. Το μόνο που φοβόμαστε είναι κάποια άσχημη επιδείνωση του καιρού κατά την διάρκεια της ημέρας κορυφής που ίσως δεν μπορέσουν να πιάσουν τα σύγχρονα ´´weather-report´´ με τα οποία συνεργαζόμαστε.
Σε περίπτωση που δεν επιβεβαιωθούν οι προγνώσεις, θα επιστρέψουμε ή στην προωθημένη βάση (C2-6.500m), ή στο base camp και θα ξαναδοκιμάσουμε μετά τις 20/5. Έχουμε μελετήσει πολύ καλά την διαδρομή κυρίως πάνω από το South Col. Μετά από προτροπή του συμβούλου σε τεχνικά θέματα της αποστολής Pete Athans, η ομάδα μας αποφάσισε να ξεκινήσει τη χρήση του συμπληρωματικού οξυγόνου από τα 7.300m (C3). Αυτό έχει σαν σκοπό να γίνει οικονομία δυνάμεων, προκειμένου οι ορειβάτες να μπορέσουν να αποδώσουν καλύτερα και με μεγαλύτερη ασφάλεια κατά τη διάρκεια της κρίσιμης ημέρας κορυφής.
Με δεδομένο ότι είναι η πρώτη αποστολή που χρησιμοποιούμε οξυγόνο, η ανάβαση από το C3 στo C4 (South Col) με οξυγόνο, θα αποτελέσει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για μας, ώστε να εξοικειωθούμε τόσο χρησιμοποιώντας τη μάσκα κατά τη ανάβαση (περιορισμένη ορατότητα), όσο και στο βάλε-βγάλε κατά τις αλλαγές με τις φιάλες και τους ρυθμιστές. Θέλουμε να αποφύγουμε με κάθε τρόπο λάθη και παραλείψεις που έγιναν σε προηγούμενες αποστολές και μας στοίχισαν πολύ ακριβά.
Κάθε ορειβάτης θα έχει στη διάθεση του συνολικά 6 φιάλες οξυγόνου. Οι δύο προορίζονται για την ανάβαση στην κορυφή, μία για την κατάβαση, μία για τον ύπνο κατά την παραμονή στο South Col, μια για την ανάβαση στο South Col, και μία εφεδρική. Η ομάδα κορυφής θα αποτελείται από τους εξής 5 ορειβάτες: Κοτρωνάρο Παναγιώτη (αρχηγός), Τσιαντό Παύλο (αναπληρωτή αρχηγό-καμεραμάν), Στύλλα Μιχάλη, Βουτυρόπουλο Γιώργο και Αντωνόπουλο Αντώνη οι οποίοι θα πλαισιώνονται κατά την ανάβαση στην κορυφή από τους Sherpas: Mingma, Tashi, Tshering, Pempa και Nawang. Έτσι σε περίπτωση που κάποιος από την ομάδα εγκαταλείψει την προσπάθεια για οποιονδήποτε λόγο, δε θα αναγκαστεί να επιστρέψει μόνος στο South Col. Επίσης στο South Col θα παραμείνει ως υποστήριξη της ομάδας ο Ang Pempa Sherpa ο οποίος θα εκτελεί και χρέη μάγειρα, γνωστός και ως «Mr. South Col» εξαιτίας των πολλών αναβάσεων του στο μέρος αυτό.
Το πρόγραμμα της τελικής προσπάθειας έχει ως έξης:

11/5 ανάβαση από το base camp απευθείας στo C2-6.500m
12/5 ξεκούραση-παραμονή στo C2-6.500m
13/5 ανάβαση στο C3-7.300m
14/5 ανάβαση στο C4-8.000m (South Col)
15/5 ΗΜΕΡΑ ΚΟΡΥΦΗΣ 8.848m και επιστροφή στο C4
16/5 κατάβαση στο C2
17/5 κατάβαση στο base camp-5.350m

Μια μέρα νωρίτερα, στις 14/5 προγραμματίζει την ανάβαση της η αμερικανική αποστολή στην οποία μετέχουν οι πολύ έμπειροι Ed Viestrus, Veika Gustafson και David Bresiers. Μαζί με εμάς θα δοκιμάσουν κατά πάσα πιθανότητα οι Mεξικανοκαναδοί (προσπάθεια χωρίς οξυγόνο) οι Κορεάτες, και οι Χιλιανοί. Έτσι θα αποφύγουμε τον συνωστισμό από τις μεγάλες εμπορικές αποστολές που προγραμματίζουν τις αναβάσεις τους για μετά τις 20/5. Κάθε ορειβάτης θα φέρει υποχρεωτικά μαζί του τον προσωπικό του ασύρματο ενώ θα υπάρχει τακτική επικοινωνία με τη βάση για τις τελευταίες εξελίξεις του καιρού.
Τέλος για παν ενδεχόμενο, ανεβάσαμε έναν από τους δυο υπερβαρικούς σάκους (Gamow Bag) στο C2.
Παρόλα τα μέτρα ασφαλείας που έχουμε πάρει, το απρόοπτο και το αναπάντεχο είναι πάντα μέσα στο παιχνίδι. Στην τελευταία μου ομιλία προς τα μέλη της αποστολής απόψε το βράδυ έκανα γνωστό ότι ως αρχηγός, δεν έχω σκοπό να ρισκάρω ανθρώπινες ζωές για κανένα βουνό στο κόσμο, ακόμα και αν αυτό ακούει στο όνομα Everest. Επίσης ότι είναι προσωπική η ευθύνη του καθενός για το πόσο ψηλά θα φτάσει πάνω από το South Col, αφού όπως όλοι πολύ καλά ξέρουμε είναι πολύ περιορισμένες οι δυνατότητες διάσωσης, εφόσον δεν υπάρχουν τα απαραίτητα αποθέματα χρόνου και δυνάμεων από τους υπόλοιπους ορειβάτες, λόγω τις υποξίας και των ακραίων συνθηκών που επικρατούν μέσα στη «Ζώνη Θανάτου» (πάνω από τα 7.500m).
Η ανάβαση στην κορυφή θα ξεκινήσει στις 23.00μμ το βράδυ της Παρασκευής 14/5 και υπολογίζουμε να ολοκληρωθεί στις 11.00πμ του Σαββάτου 15/5/2004. Ανώτατο όριο ασφαλείας πέρα από το οποίο οι ορειβάτες δεν επιτρέπεται να συνεχίζουν την ανάβαση ορίζεται η 13.00μμ»

13-05-2004
Η νότια ομάδα βρίσκεται στο C3, στα 7.300m και η όλη προσπάθεια βαίνει καλώς μέχρι στιγμής, αφού οι καιρικές συνθήκες από αυτή την πλευρά του βουνού είναι καλύτερες. Ο Mιχάλης Στύλλας, έκανε λόγο για το «ακμαιότατο ηθικό» της ομάδας και τόνισε ότι αύριο είναι πολύ πιθανό να προσεγγίσουν τα 8.000m. Από εκεί, η ανάβαση στην κορυφή θα εξελιχθεί σύμφωνα με το πρόγραμμα που περιέγραψε ο αρχηγός της ομάδας, Παναγιώτης Kοτρωνάρος, με πιθανή ημέρα κορυφής το Σάββατο 15 ή την Κυριακή 16 Μαΐου.
Ο τεχνικός σύμβουλος της αποστολής, Pete Athans, αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα ευνοϊκά προγνωστικά καιρού για τις επόμενες ημέρες, κάνοντας λόγο για ένα πραγματικά μοναδικό παράθυρο καλοκαιρίας από το οποίο τα μέλη της νότιας ομάδας μπορούν να επωφεληθούν στο έπακρο, χάρη στην άρτια προετοιμασία τους και το υψηλό επίπεδο ικανοτήτων τους.
Οι ορειβάτες πληροφορήθηκαν σήμερα για το θανατηφόρο ατύχημα του Γιάννη Kινατίδη, ο οποίος βρισκόταν στην κορυφή Kussum Kanguru των Iμαλαϊων, και εκφράζουν την βαθύτατη θλίψη τους για την απώλεια ενός ακόμη μέλους της ελληνικής ορειβατικής οικογένειας. Η πληροφόρηση έφτασε στα μέλη της αποστολής από τον γενικό αρχηγό και χορηγό, Παύλο Aγγελάτο, σε μία προσπάθεια να αποκατασταθούν οι λανθασμένες φήμες που διέρρευσαν από κάποια μέσα μαζικής ενημέρωσης, σχετικά με την απώλεια ενός εκ των δύο αρχηγών της αποστολής, γεγονός που δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα.

14-05-2004
Όλο και πιο κοντά στο όνειρο βρίσκονται τα μέλη της νότιας ομάδας, καθώς σήμερα θα προσεγγίσουν τα 8.000m και πριν τα μεσάνυχτα αναμένεται να ξεκινήσουν την ανάβασή τους προς την «στέγη του κόσμου». Tα μέλη της ομάδας, Παναγιώτης Kοτρωνάρος, Παύλος Tσιαντός, Mιχάλης Στύλλας, Γιώργος Bουτυρόπουλος και Aντώνης Aντωνόπουλος βρίσκονται πλέον μια «ανάσα» από το μεγάλο επίτευγμα για το οποίο προετοιμάζονται μήνες τώρα.
Σήμερα ξεκουράζονται λίγο, λαμβάνουν τους αναγκαίους υδατάνθρακες και αναχωρούν το βράδυ, γύρω στις 23:00μμ τοπική ώρα (20:00μμ ώρα Ελλάδας) για την αναρρίχησή τους στην υψηλότερη κορυφή του κόσμου. Αν όλα πάνε καλά, η αυριανή ημέρα θα μείνει στην ιστορία της χώρας μας καθώς οι Έλληνες θα έχουν επιτύχει να υψώσουν την ελληνική σημαία για πρώτη φορά στο Έβερεστ!

15-05-2004
Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν κοντά την κορυφή του Έβερεστ εμπόδισαν τελικά τα μέλη της νότιας ομάδας να προσεγγίσουν την κορυφή, αργά χθες τη νύχτα. Αν και αρχικά οι ορειβάτες ξεκίνησαν την αναρρίχησή τους, σύμφωνα με το αρχικό τους πρόγραμμα, τελικά αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στο south cole. Η προσπάθεια θα συνεχιστεί απόψε, καθώς οι πέντε ορειβάτες πρόκειται να ξεκινήσουν περίπου στις 20:30μμ τοπική ώρα για την κορυφή. Τα προγνωστικά καιρού, από τρεις διαφορετικές πηγές, συγκλίνουν στο γεγονός ότι ο καιρός θα είναι πολύ καλύτερος αύριο, οπότε και ελπίζουν ότι θα κάνουν το όνειρο πραγματικότητα, σκαρφαλώνοντας στη «στέγη του κόσμου».

15-05-2004
Απολύτως ομαλά εξελίσσεται η προσπάθεια των μελών της νότιας ομάδας. Οι ορειβάτες ξεκίνησαν ήδη εδώ και μερικές ώρες την αναρρίχησή τους και όλα βαίνουν καλώς. Όπως επεσήμανε ο γενικός αρχηγός και χορηγός της αποστολής, Παύλος Αγγελάτος, το ηθικό τους είναι ανεβασμένο και όλοι είναι αρκετά αισιόδοξοι αφού το βασικό εμπόδιο της προσπάθειας, ο καιρός, είναι πλέον με το μέρος τους. Ο Pete Athans τόνισε σχετικά ότι την στιγμή που οι πέντε ορειβάτες, συνοδευόμενοι από ισάριθμους Sherpas ξεκινούσαν για την κορυφή (20:30μμ), στο south col επικρατούσε απόλυτη νηνεμία, γεγονός που επαληθεύει τα προγνωστικά του καιρού που έλαβαν νωρίτερα.

16-05-2004
ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΕΓΙΝΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ! Ο Γιώργος Βουτυρόπουλος έγινε ο πρώτος Έλληνας που ανέβηκε στην κορυφή του Έβερεστ μετά από μια διαδρομή 9,5 ωρών συνεχούς αναρρίχησης, ενώ σταδιακά φθάνουν και τα υπόλοιπα μέλη της νότιας ομάδας. Ο Γιώργος ύψωσε την ελληνική σημαία καθώς και την σημαία των Ολυμπιακών Αγώνων στην «στέγη του κόσμου», μαζί με μία φωτογραφία του Χρήστου Μπαρούχα, του ορειβάτη που έχασε την ζωή του κατεβαίνοντας από την κορυφή Cho Oyu το περασμένο φθινόπωρο, όπου βρισκόταν για να προετοιμαστεί για το Έβερεστ.
«Ήταν χρέος μας να τιμήσουμε τον Χρήστο» λέει συγκινημένος ο Παύλος Αγγελάτος ο οποίος είναι σε συνεχή επικοινωνία τόσο με τους ορειβάτες που κατάφεραν να κάνουν το όνειρο πραγματικότητα, Παναγιώτη Κοτρωνάρο, Παύλο Τσιαντό, Μιχάλη Στύλλα, Αντώνη Αντωνόπουλο και Γιώργο Βουτυρόπουλο, όσο και με τον Pete Athans και τον επικεφαλής των Sherpa, Ang Temba στην κατασκήνωση βάσης, και τον Σπύρο Σούλη στην προωθημένη κατασκήνωση βάσης (C2).
Τα συναισθήματα δεν μπορούν να περιγραφούν με λόγια όμως σαφώς πρόκειται για την επίτευξη ενός μεγαλεπήβολου και δύσκολου στόχου που απαιτούσε ιδιαίτερες ικανότητες, καλό συντονισμό, απόλυτη ασφάλεια και αρκετή τύχη, παράγοντες που φαίνεται ότι για τα μέλη της νότιας ομάδας συνέκλιναν απόψε στο επιθυμητό αποτέλεσμα!

16-05-2004
Στον δρόμο της επιστροφής για το South Col βρίσκονται ήδη οι πέντε ορειβάτες της νότιας ομάδας που κατάφεραν να κάνουν το όνειρο πραγματικότητα, ανεβαίνοντας στην κορυφή του Έβερεστ, τα ξημερώματα. Ο Γιώργος Βουτυρόπουλος ο οποίος ανέβηκε πρώτος, βρίσκεται ήδη στο South Col, ενώ και οι υπόλοιποι 4 πλησιάζουν. Όλοι είναι πανευτυχείς που η προσπάθειά τους στέφθηκε από επιτυχία ενώ είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι και οι πέντε ορειβάτες είχαν από μία φωτογραφία του αδικοχαμένου φίλου και συνοδοιπόρου τους, Χρήστου Μπαρούχα, τις οποίες εναπόθεσαν στην κορυφή, τιμώντας με αυτόν τον τρόπο τον Έλληνα ορειβάτη. Λιγότερο ενθουσιασμένος από όλους είναι ο Μιχάλης Στύλλας ο οποίος έχασε έναν καλό του φίλο στο πρόσωπο του Γιάννη Κινατίδη, του ορειβάτη που έχασε την ζωή του την περασμένη εβδομάδα σε μία άλλη κορυφή του Έβερεστ.

17-05-2004
Κατάβαση στο C2-6.500m. Οι υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών έχουν δημιουργήσει προβλήματα ασφάλισης στις αγκυρώσεις (ρελέ) των σταθερών σχοινιών που υπάρχουν στο εκτεθειμένο Lotshe Face, καθώς οι παγόβιδες και οι πάσσαλοι που είχαν τοποθετήσει τις προηγούμενες ημέρες οι Sherpas δείχνουν τώρα να χάσκουν οι να κρέμονται οριακά πάνω στο λιωμένο στρώμα πάγου. Αργά το μεσημέρι βρισκόμαστε αρκετά καταπονημένοι αλλά ταυτόχρονα πολύ χαρούμενοι από την 100% στο C2.

18-05-2004
Το τελευταίο πέρασμα του παγετώνα Khumbu και ταυτόχρονα τελευταία δυσκολία πριν την επιστροφή μας στην κατασκήνωση βάσης. Κατά την κατάβαση εντυπωσιαζόμαστε από την αλλαγή σκηνικού στον παγετώνα. Μεγάλες γέφυρες πάγου που ένωναν μέχρι πρότινος τα χάσματα στις κρεβάς, είχαν πλέον εξαφανιστεί και τεράστια κομμάτια πάγου είχαν κατακρημνιστεί, κάνοντας τη διαδρομή να μοιάζει πολύ διαφορετική σε σχέση με τον περασμένο μήνα. Ύστερα από 4-5 ώρες κατάβασης από τη C2 βρισκόμαστε πλέον ασφαλής στην κατασκήνωση βάσης όπου οι Sherpas μας επιφυλάσσουν θερμή υποδοχή. Η αποστολή πέτυχε 100% το στόχο της αφού με σύμμαχο τον πολύ καλό καιρό, όλοι όσοι επιχείρησαν να φτάσουν στην κορυφή του κόσμου τα κατάφεραν και επιπλέον γύρισαν πίσω σώοι και αβλαβείς.

22-05-2004
Στο χωριό Pangbotche (3.900m) μας περιμένει μια έκπληξη. Ο γενικός αρχηγός και αποκλειστικός χορηγός της αποστολής Παύλος Αγγελάτος που βρίσκονταν στην βόρεια πλευρά, καταφθάνει με ένα μεταγωγικό ελικόπτερο στο οποίο στριμωχνόμαστε για να μας μεταφέρει στην Κατμαντού.

28-05-2004
Ύστερα από ολιγοήμερη παραμονή στην αναμένοντας την άφιξη και της βόρειας ομάδας από το Θιβέτ, όλοι μαζί (βόρειοι & νότιοι) παίρνουμε το δρόμο της επιστροφής για την πατρίδα. Στις αποσκευές μας εκτός από τις μοναδικές εμπειρίες που μας χάρισε το βουνό αυτούς τους δυόμιση μήνες, μεταφέρουμε και δύο μεγάλες επιτυχίες για την ελληνική ορειβασία αλλά και τον Ελληνικό αθλητισμό δύο μήνες πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας: την ανάβαση στην ψηλότερη κορυφή του κόσμου τόσο από τη Βόρεια όσο και από τη Νότια πλευρά. Στο Ελ. Βενιζέλος μας περιμένουν πολλοί φίλοι και συγγενείς που έχουν δημιουργήσει μια πραγματικά συγκινητική ατμόσφαιρα. Χειροκροτήματα, επευφημίες, δάκρυα χαράς, και το καλύτερο από όλα ένα στεφάνι ελιάς για τον καθένα μας.

Πηγή: BaseCamp.gr

Πίσω στην αρχή