Ιστορικές και πολιτιστικές «Διαδρομές» στο χωροχρόνο του πορφυρού νησιού του πελασγικού Ποσειδώνα!

Ο Φυσιολατρικός Όμιλος Πειραιά συνεχίζοντας τις δράσεις του με τον καθαρισμό, τη συντήρηση και τη σήμανση παλιών μονοπατιών οργανώνει και αυτό το καλοκαίρι πρόγραμμα εθελοντικού καθαρισμού  μονοπατιών και εναλλακτικών διακοπών στη Νίσυρο.

 Στο ηφαιστειακό τόξο του Νότιου Αιγαίου με τον υδροθερμικό κρατήρα και τις θερμές πηγές παράλληλα με τις εθελοντικές μας δράσεις θα γνωρίσουμε τους κατοίκους και την ιστορία του νησιού. Θα απολαύσουμε τη μοναδική υποβλητική ατμόσφαιρα του νησιού που εκτείνεται σε 41 χιλιόμετρα και έχει κυκλικό σχήμα. Θα ανέβουμε στο πιο ψηλό σημείο του ηφαιστειακού βουνού, (698 μ.), και θα χαρούμε τα μονοπάτια που συνδέουν τα χωριά μεταξύ τους, θα… θα… (καλύτερα να αφήσουμε την έκπληξη και την αίγλη της εμπειρίας να «μιλήσουν»…). Οι συμμετέχοντες θα ακολουθήσουν υποχρεωτικά το ομαδικό πρόγραμμα. Άλλωστε αυτό είναι το νόημα των εθελοντικών δράσεων! Με το ομαδικό πνεύμα, τη συμμετοχή και την αλληλεγγύη θα γευτούμε τη χαρά της προσφοράς και θα μοιραστούμε στιγμές μοναδικές και ανεπανάληπτες. Ο καρπός αυτής της προσπάθειας θα μεταλαμπαδευθεί σε ένα νέο «αστερισμό δράσεων και αποδράσεων» μετά από εκείνον της Ικαρίας.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το Δήμο Νισύρου ο οποίος θα μας φιλοξενήσει στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου στο Μανδράκι και θα μας παράσχει τα απαραίτητα εργαλεία και υλικά για τον καθαρισμό και τη σήμανση των μονοπατιών. Το Σχολείο είναι πέτρινο, βρίσκεται σε αμφιθεατρική τοποθεσία με θέα το Λιμάνι και το κάστρο. Επίσης, ο Δήμαρχος Νισύρου θα ενεργήσει για την όσο το δυνατόν φθηνότερη ακτοπλοϊκή μεταφορά μας στο νησί.

 Διάρκεια προγράμματος: 4-16/8/2013

 Το πρόγραμμά μας θα είναι το ακόλουθο:

1η μέρα – Κυριακή 4/8: Άφιξη στο Λιμάνι της Νισύρου, το Μανδράκι. Μετάβαση στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου,εγκατάσταση των σκηνών, (από όσους φέρουν σκηνές), και τακτοποίηση των αποσκευών στο χώρο όπου θα διαμένουμε. Γνωριμία με το περιβάλλον.

 2η μέρα – Δευτέρα 5/8: Μετάβαση στον παραλιακό οικισμό «Πάλοι», (4 χιλιόμετρα), από όπου  αρχίζει το μονοπάτι για τον ορεινό παραδοσιακό οικισμό «Εμπορειό». Καθαρισμός μονοπατιού. Ο «Εμπορειός» βρίσκεται ΝΑ σε υψόμετρο 500 μ. και απέχει 8 χιλιόμετρα από το Μανδράκι. Στην είσοδο του  οικισμού θα απολαύσουμε τη φυσική σάουνα με τον ατμό που εκχέεται  μέσα από ένα Σπήλαιο.

3η μέρα – Τρίτη 6/8: Μετάβαση στον ορεινό παραδοσιακό οικισμό «Νικειά», και θα καθαρίσουμε το μονοπάτι που οδηγεί στο μοναστήρι «Σταυρός». Κατάβαση στο Ηφαίστειο και μεταφορά στο Μανδράκι με λεωφορείο του Δήμου Νισύρου.

4η μέρα – Τετάρτη 7/8: Μετάβαση στον «Εμπορειό», απέχει 8 χιλιόμετρα από το Μανδράκι και βρίσκεται ΝΑ σε υψόμετρο 500 μ. Καθαρισμός του μονοπατιού που οδηγεί στην «Ευαγγελίστρια». Από την «Ευαγγελίστρια» συνεχίζουμε το μονοπάτι που οδηγεί στην ψηλότερη κορυφή «Διαβάτης» του νησιού και θαυμάζουμε τη θέα.

5η μέρα – Πέμπτη 8/8: Καθαρισμός του παλιού μονοπατιού που συνέδεε το Μανδράκι με τον «Εμπορειό».

6η μέρα – Παρασκευή 9/8: Καθαρισμός μονοπατιού που οδηγεί στην παραλία «Παχιά Άμμος».

7η μέρα – Σάββατο 10/8: Περιήγηση στο Παλαιόκαστρο στο Νότιο άκρο του Μανδρακίου. Πρόκειται για ένα «Κυκλώπειο» πελασγικό κάστρο που χρονολογείται πάνω από 2600 χρόνια και είναι κατασκευασμένο από τα πιο σκληρά πετρώματα στον κόσμο, το «βασαλτικό ανδεσίτη». Στην κλασική περίοδο, 6ος-4ος αι. π.Χ., μετατράπηκε σε Ακρόπολη της αρχαίας πόλης. Επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο.

8η μέρα – Κυριακή 11/8: Ξεκούραση. Πολιτιστική εκδήλωση με θέμα: «Περιβάλλον και Τέχνη». Μπορείτε να φέρετε μαζί σας ένα λογοτεχνικό βιβλίο της επιλογής σας και να διαβάσετε ένα απόσπασμα της αρεσκείας σας. Το κύριο θέμα της παρουσίασής μας θα είναι: «Περιβάλλον και Λογοτεχνία». Η εκδήλωση  θα οργανωθεί σε συνεργασία με το Δήμο Νισύρου.

9η και 10η μέρα – Δευτέρα – Τρίτη 12-13/8: Πεζοπορικές διαδρομές στα μονοπάτια που οδηγούν στα παραδοσιακά ορεινά χωριά και σε παραλίες.

11η και 12η μέρα – Τετάρτη – Πέμπτη 14-15/8: Συμμετοχή στις τοπικές λαογραφικές εκδηλώσεις του νησιού με κατακλείδα το φημισμένο πανηγύρι.

Παρασκευή 16/8: Επιστροφή.

Συντονίστρια Προγράμματος: Κοτσιάκου Γεωργία

Εξοπλισμός: Ορειβατικός Καλοκαιρινός. (Γάντια εργασίας πάνινα, μακρύ παντελόνι, μακρυμάνικο πουκάμισο, καπέλο, αντηλιακό, αντιανεμικό, φακός κεφαλής, γυαλιά ηλίου, ξηρά τροφή, ατομικό φαρμακείο και σακούλες για τα σκουπίδια. Επειδή δεν υπάρχει δυνατότητα πλυσίματος ρούχων, φροντίζουμε να έχουμε μαζί μας όσα θα μας χρειαστούν στο διάστημα παραμονής μας στο νησί.)

Επισήμανση: Τα δρομολόγια πλοίων για την περίοδο που θα ταξιδέψουμε θα καθοριστούν τον Ιούνιο. Αν προκύψουν αλλαγές θα σας ενημερώσουμε εγκαίρως. Με τα ισχύοντα δρομολόγια του  «Blue Star Ferries» το δρομολόγιο για Νίσυρο από Πειραιά έχει ως εξής: Σάββατο αναχώρηση 19:00 μ.μ. και άφιξη Κυριακή 09:20 π.μ.

Όσοι επιθυμούν να διαμείνουν σε δωμάτια στο Μανδράκι μπορούν να τηλεφωνήσουν στο 2242031340, κ. Μούρος, (για οικονομικές τιμές), ή σε κάποιο από τα υπάρχοντα ξενοδοχεία.

Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι 30 Ιουνίου στη Γ. Γραμματέα του Φυσιολατρικού Ομίλου Πειραιά, (Φ.Ο.Π.), Κοτσιάκου Γεωργία, στα τηλέφωνα: 2104953130, 6976953415 και στο e-mail: gkotsiakou@yahoo.gr