«ΕΚΘΕΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ (Φ.Ο.Π.) ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ»

Ήταν τα δύσκολα χρόνια μετά την Μικρασιατική καταστροφή, όταν μια ομάδα νέων Πειραιωτών, από 24 έως 27 ετών, ιδρύει τον όμιλο ΣΠΟΡ το 1927. Το πρακτικό της ίδρυσης αναφέρει ότι σκοπός της είναι «…η αδελφική συνένωση και αλληλεγγύη των μελών προς εξύψωση αυτών και η διοργάνωση διαφόρων εκδρομών καθώς και διαφόρων σεμνών διασκεδάσεων προς τέρψη των μελών».

Στις αρχές του 1929 ο Όμιλος ενοποιείται με τον Φιλολογικό-Εκδρομικό Όμιλο «ΟΜΟΝΟΙΑ» και μετονομάζεται σε «Φυσιολατρικό Όμιλο Πειραιώς». Αναπτύσσοντας ολοένα αυξανόμενη και εμπλουτισμένη δράση, μετατρέπεται σε ένα ζωντανό κύτταρο δημιουργίας, διοργανώνοντας όχι μόνο εκδρομές, αλλά και φιλολογικές βραδιές, ομιλίες και διαλέξεις. Ο πόλεμος και η κατοχή έδρασαν καταλυτικά στην ανακοπή της δράσης του, που ομαλοποιήθηκε και μπήκε σε νέες βάσεις, μετά το 1950.
Η δράση του Ομίλου άρχισε να εμπλουτίζεται με κινηματογραφικές προβολές και διαλέξεις.

Η ίδρυση και η συμμετοχή του Ομίλου μας σε δευτεροβάθμια όργανα, στην Ομοσπονδία Ορειβατικών Σωματείων, έδωσε νέες δυνατότητες, ανταλλαγή εμπειριών, συντονισμό της δραστηριότητάς μας με αδελφά σωματεία.

Οι νέες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες επέτρεψαν την διοργάνωση εκδρομών και στο εξωτερικό και την οργάνωση ορειβατικών εξορμήσεων στα βουνά της Ελλάδας αρχικά και στις ψηλότερες βουνοκορφές του κόσμου αργότερα.

Έτσι, το καλοκαίρι του 1966, πραγματοποιείται από τον Φ.Ο.Π. η πρώτη ορειβατική εξόρμηση σε βουνά του εξωτερικού, στο MONT BLANC 4808μ. των Άλπεων, με πρωτεργάτες τον Ανδρέα Ρήττα, το Σωτήρη Ροβάτσο και το Βίκτωρα Κόκκαλη.

Δυο χρόνια αργότερα, τον Αύγουστο του 1968, οι τρείς αυτοί μεγάλοι και σεμνοί Ορειβάτες, πραγματοποιούν με επιτυχία την πολύ δύσκολη ανάβαση στο EL BRUS 5642μ. του Καυκάσου. Είναι οι τρείς πρώτοι Έλληνες που ανέβηκαν στην κορυφή του Προμηθεϊκού βουνού.
Ο Φ.Ο.Π., με αρχηγό τον χαρισματικό ΑΝΔΡΕΑ ΡΗΤΤΑ, και τους αχώριστους συντρόφους του Σωτήρη Ροβάτσο και Βίκτωρα Κόκκαλη, καθώς και με άλλους εκλεκτούς ορειβάτες που τους πλαισιώνουν τις δεκαετίες του ’60 και του ’70, γράφει ιστορία με πλήθος σοβαρών αναβάσεων στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό.

Το καλοκαίρι του 1974, ο Φ.Ο.Π. βρίσκεται πάλι στην κορυφή του MONT BLANC με 13 ορειβάτες, άνδρες και γυναίκες. Λίγες μέρες αργότερα πραγματοποιεί ανάβαση στην κορυφή των Ελβετικών Άλπεων, το Matterhorn, 4477μ. με τους Βίκτωρα Κόκκαλη, Γιάννη Ηλιόπουλο ο οποίος ήταν και πολύ καλός αναρριχητής, και την Κατερίνα Νικολακάκη, την πρώτη Ελληνίδα που φτάνει σ’ αυτή ην κορυφή.

Είναι η δεύτερη μεγάλη επιτυχία του Πρωτοπόρου Φ.Ο.Π. στα μεγάλα βουνά της Ευρώπης. Αργότερα και άλλοι Φοπίτες πάτησαν ξανά τις Ελβετικές Άλπεις, το Κιλιμάντζαρο, MONTE ROSA, MONT BLANC, MATTERHORN, ΑΡΑΡΑΤ , KENYA MOUNT, EL BRUS, TAMAN KINABALU, MOUNT WHITNEY, ΚΑΡΠΑΘΙΑ ΟΡΗ, ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΚΕΣ ΑΛΠΕΙΣ, NEPAL, ΕΛΒΕΤΙΚΕΣ ΑΛΠΕΙΣ, MOUNT MC KINLEY, ΠΕΡΟΥ, και αρκετά άλλα, (από τους : Γεώργιος Μπίσιλας, Λίβα Φιλιώ, Ι. Παπαϊωάννου, Ευαγ. Σίδας, Ευγ. Κουτσαντώνη, Ανδρ. Κανδαλέπας, Τζούλια Γκρήμπεργκ, Κώστας Λάμπρου, Ράνια Στερεοπούλου, Θωδ. Αδαμόπουλος, Παν. Γιαννόπουλος, Γ. Βιδάλης, Κική Ασπροπούλου, Ευγενία Γρηγορίου, Αν. Κωστοπούλου, Π. Ευαγγελιδης, Μ. Βλαχάκη, Γ. Τσαμπουράκης, Αν. Ηλιοπούλου, Γ. Κοτσιάκου, Π. Σκοπελίτου, Αντ. Μαθιουδάκης και οι δραστηριότητες συνεχίζονται…)

Ιστορικές είναι και οι χειμερινές αναβάσεις του Φ.Ο.Π., επί σειρά ετών, όπως την 25η Μαρτίου στον χιονισμένο Όλυμπο, στα ψηλά βουνά της Πελοποννήσου, της Ηπείρου, της Στερεάς Ελλάδας και της Μακεδονίας που πραγματοποιούνται με επιτυχία και πολλές φορές με πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες.
Έτσι η ανοδική πορεία του Φ.Ο.Π. συνεχίζεται μέχρι σήμερα με ετήσιο πρόγραμμα Ορειβατικών Αναβάσεων που εκτελούνται ανελλιπώς.

Οι σημερινοί καιροί με τις δυσκολίες και τις προκλήσεις τους, αλλά και με τις νέες δυνατότητες που η τεχνολογία προσφέρει, δημιουργούν το χρέος ώστε να τον ανεβάσουμε όσο ψηλότερα μπορούμε.
Όποιον αγαπάμε πρέπει να τον προτρέψουμε να βγει και ν’ αγαπήσει τη φύση, ν’ ανέβει τα βουνά. Θα μας ευγνωμονεί!!!